Comisia specială a amânat discuțiile la transpunerea în codurile penale a Directivei Europene privind prezumția de nevinovăție

 •  Politică
442 afişări

Comisia specială parlamentară pe Legile Justiției a amânat, joi, dezbaterea privind modificările la codurile penale pentru transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European referitoare la prezumția de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

e4b155e2-c428-447c-a8d7-fa5a34466f93

Președintele comisiei, Florin Iordache, a precizat că ședința va avea loc luni.

"Ținând cont de solicitarea Guvernului că transpunerea directivei trebuie să fie adoptată în această sesiune parlamentară, vă aduc la cunoștință grupurile parlamentare care au depus amendamente la directivă, este vorba de trei grupuri parlamentare: PSD-ALDE, PNL și UDMR. Luni intrăm în procedura de vot", a transmis Iordache.

El a spus că la discuții vor fi invitați toți reprezentanții instituțiilor interesate — Ministerul Justiției, Parchetul General, asociațiile profesionale.

Reprezentanții PNL și USR au solicitat suspendarea ședinței.

"Solicit suspendarea lucrărilor ședinței, PNL va părăsi lucrările ședinței, urmând să revină după expirarea perioadei de doliu național", a anunțat deputatul Cătălin Predoiu.

El a cerut ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să fie prezent la dezbateri, susținând că amendamentele depuse "depășesc cu mult scopul" directivei europene.

"Solicitarea fermă către dumneavoastră și către Guvern este de a revizui acest proiect până când intrăm în dezbaterea lui, întrucât conținutul lui, așa cum a fost distribuit, depășește cu mult scopul directivei și nu se mai oprește doar în marginea consolidării prezumției de nevinovăție și a dreptului la apărare, ci afectează în mod serios politica penală a statului și capacitatea organelor de anchetă de a-și îndeplini misiunea de combatere a infracționalității, inclusiv a corupției și a crimei organizate", a susținut Predoiu.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat, la rândul său, că prin amendamentele propuse se atacă instituții importante din procedura penală și se dorește reconfigurarea unor infracțiuni.

"Ceea ce este cuprins în aceste propuneri legislative depășește cu mult cadrul directivei privind prezumția de nevinovăție. Se atacă practic instituții importante din procedura penală, din Codul penal, se dorește reconfigurarea unor infracțiuni, se intră pe procedurile de reglementare asupra probelor, asupra măsurilor preventive, arestării și așa mai departe. Dacă s-ar adopta aceste amendamente, s-ar curăța de dosare nu doar întreg Parlamentul, dar cred că n-am mai avea de a face cu infracțiuni în România", a spus Stelian Ion.

"În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice, precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și
persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale. În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau
afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infracțiuni", prevede un amendament al grupurilor PSD și ALDE propus la Codul de procedură penală.

UDMR a propus ca, "înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate".

Un alt amendament al PSD și ALDE prevede că "audierea unei persoane nu poate dura mai mult de șase ore din 24 de ore".

"În cursul procesului penal, inculpatul are dreptul să participe la audierea oricărei persoane de către judecătorul de drepturi și libertăți, să formuleze plângeri, cereri, memorii și obiecțiuni. De asemenea, acesta poate solicita să fie încunoștințat de data și ora efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul de drepturi și libertăți. Încunoștințarea se face prin notificare telefonică, fax, email sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces-verbal. Absența sa nu împiedică efectuarea actului", stipulează un alt amendament PSD — ALDE.

Potrivit unei alte propuneri a PSD — ALDE, "martorul poate refuza să depună mărturie cu privire la acele fapte sau împrejurări care ar putea atrage răspunderea sa pentru săvârșirea unei fapte penale".

AGERPRES/(A, AS — autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe