Parlament: Comisiile de buget-finanțe au aprobat bugetul ANI pentru 2018

 •  Politică
851 afişări

Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului au aprobat, joi, bugetul Agenției Naționale de Integritate (ANI) pe 2018, în forma propusă de Guvern, nefiind formulate amendamente.

b5a75b0f-933b-4974-a388-64a0050dfc0d

Prezent la dezbaterile comisiilor reunite, președintele ANI, Bogdan Stan, a declarat că proiectul de buget asigură buna funcționare a instituției "cel puțin până în august 2018".

"Fac mențiunea că bugetul, așa cum a fost făcut de către noi, a fost făcut astfel încât să se încadreze în limitele de buget aprobate de Guvernul României. Este un buget cu 4% mai mic față de execuția bugetară pe anul precedent și vom fi în situația ca la prima rectificare să solicităm sume suplimentare de bani", a precizat el.

Deputatul Claudiu Năsui (USR) a remarcat că ANI este una dintre puținele instituții în cazul cărora scade bugetul și a cerut lămuriri suplimentare în acest sens.

"Bugetul este mai mic cu 4% față de anul trecut, deși pentru anul viitor avem cheltuieli în plus. Avem un sistem pe care l-am operaționalizat în luna iunie. (...) Banii ne ajung până în data de 1 august, la proxima rectificare bugetară, când vom fi în situația de a solicita sume suplimentare de bani la capitolul bunuri și servicii. La personal și la investiții avem sumele asigurate. Singurul capitol care lasă de dorit este capitolul bunuri și servicii", a replicat președintele ANI.

Bogdan Stan a menționat că la capitolul bunuri și servicii ANI a solicitat o suplimentare de 3 milioane de lei, dar a afirmat că nu poate estima cu exactitate necesarul pentru 2018, în condițiile în care nu se cunoaște deocamdată impactul bugetar generat de sistemul Prevent.

Deputatul PSD Viorel Ștefan, președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, a subliniat că în cazul ANI sunt asigurate cheltuielile pentru capital și cele de personal.

"Nu sunt dimensionate acoperitor cheltuielile pentru bunuri și servicii. Vă reamintesc că întreg bugetul a preluat o sarcină de reducere a cheltuielilor cu bunuri și servicii cu 10%. Acesta a fost unul dintre principiile pe baza cărora s-a construit bugetul. În al doilea rând, tot din prezentarea domnului președinte am înțeles că în cursul anului 2018 urmează să apară niște cheltuieli cu bunuri și servicii care nu pot fi cuantificate la momentul acesta. Atunci, suntem într-o situație foarte clară, ca după primul semestru, timp în care acest sistem nou va funcționa și se vor cuantifica corect cheltuielile, se va putea face fundamentarea pentru suplimentarea bugetului alocat", a precizat el.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru ANI de peste 21,6 milioane de lei, în scădere cu 4,17% față de 2017.

La cheltuieli curente sunt menționați 19.744.000 de lei, în creștere cu 0,23% față de 2017, din care peste 9,7 milioane de lei cheltuieli de personal, în creștere cu 4,82% față de 2017. La bunuri și servicii este menționată suma de 10 milioane de lei, în scădere cu 3,86% față de 2017.

"E un buget mai mic cu 13% față de cât am cerut noi inițial și cu 4% față de bugetul alocat pentru anul în curs", a declarat, marți, președintele ANI, Bogdan Stan.

AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Mihai Simionescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe