Sibiu: "Gătim împreună în Casa baronului" din Bazna - un itinerar culinar săsesc

 •  Social
1447 afişări

Din ce în ce mai mulți turiști români și străini, dornici să guste mâncăruri tradiționale săsești, poposesc vara la "Casa baronului", din comuna Bazna, unde o profesoară româncă, Aurelia Rusu, a realizat prima carte de bucate cu specific nemțesc din județul Sibiu, din ultimii ani, într-o gospodărie cu istorie, transformată într-un adevărat muzeu al culturii săsești din localitate.

4651a803-878d-488c-be6c-07ab813148ad

Foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES

Lansată marți seara la Mediaș, lucrarea "Gătim împreună în Casa baronului" este o carte de artă culinară, tipărită în 200 de exemplare, care se distribuie gratis, chiar de autoare, la ea acasă, în Bazna. Cartea de bucate a apărut cu sprijinul Direcției Municipale pentru Cultură din municipiul Mediaș, dar și a câtorva sponsori generoși.

"Ideea scrierii acestei colecții de rețete mi-a venit atunci când am văzut în bucătăria nurorii mele, proaspăt căsătorită, o carte poștală pe care erau scrise, în glumă, următoarele cuvinte: 'Iubitule, mâncarea ta este în Cartea de bucate!', deci nu în frigider sau pe aragaz. Atunci am hotărât să scriu rețetele bunicii și pe cele ale mamei mele, rețete vechi și ușor de preparat, care să fie un ghid pentru tinerele gospodine, care nu sunt pregătite pentru a găti", mărturisește Aurelia Rusu.

Aceasta și-a prezentat nu doar cartea, ci și aperitivele și o parte din dulciurile prezentate în ea. Astfel, toți cei prezenți la lansarea cărții au avut ocazia să deguste "chec aperitiv", "tartă cu brânză", "cornulețe cu carne", "pâine cu untură și boia", "covrigei", "cozonac săsesc", dar și celebrul "lichiu săsesc numit Hanklich".

Itinerarul culinar săsesc începe desigur cu povestea mesei pentru că rigurozitatea caracterizează chiar și bucătăria nemților și ritualul de servire a preparatelor.

"Sașii erau riguroși și aveau un adevărat ritual în pregătitul bucatelor. Când clopotul bisericii bătea ora 12,00, toată lumea lăsa lucrul și se îndrepta spre casă, pentru servirea prânzului. La orele 5,00 după-amiază își beau cafeaua, însoțită de ceva dulce, iar cina era întotdeauna servită la ora 8,00", povestește Aurelia Rusu.

Tradiția săsească este dusă mai departe și de gospodinele din zona Mediașului, care au moștenit rețete vechi, pe care le folosesc și astăzi. Hencleșul săsesc, celebra băutură schnaps, pâinea cu untură și ceapă, vestita socată și ciorbele gustoase, toate se prepară în sezonul cald, care este și turistic, la "Casa baronului" din Bazna.

"Fasolea, varza, cartofii, ceapa stau la baza bucătăriei săsești. Prăjituri nu prea făceau, doar pită în cuptor sau lichiu (hencleș) și cozonac cu nucă. Specifică zonei Ardealului este rabarbura (rabarbărul), o plantă adusă de sași, cu o tulpină dulce-acrișoară folosită la acritul ciorbelor, dar și la prepararea prăjiturilor, a compotului și a dulceții", explică Aurelia Rusu.

Într-o comună stațiune, Bazna, aflată în nordul județului Sibiu, se mai pot vedea încă femei cu pălării de paie și căruțe pline cu fân și o casă a unor sași înstăriți, numiți "baroni", plecați în Germania, care revin să își viziteze fostul cămin transformat într-o casă muzeu, plină de oaspeți pe care îi răsfață cu mâncăruri de altădată. "Baronul" din Bazna nu este un sas cu titlu nobiliar, ci un sas înstărit.

"Foștii proprietari ai casei, sași plecați în Germania, ne vizitează des. De la an la an, inima lor crește odată cu casa care prinde altă viață. Prin muzeul nostru, această carte rămâne în familia mare a sașilor, iar povestea frumoasă merge mai departe", spune cea care a reînviat tradiția săsească, la Bazna.

O casă care miroase a plăcinte aburinde, iar cămara nu este altceva decât un refugiu în mijlocul unei comori de bunătăți: dulcețuri și compoturi din fructe culese chiar de proprietarii casei. Beciul răcoros te îndeamnă la un pahar de vin vechi și bun.

Foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES

Culese pe parcursul mai multor ani, rețetele din cartea "Gătim împreună în Casa baronului" sunt rețete păstrate de săsoaicile care au emigrat în Germania, în caiete vechi, care i-au fost dăruite, destăinuie autoarea cărții. Nu mai puțin de 120 de rețete strânse într-o carte bilingvă, româno-germană, așteaptă să "desfacă" tainele mâncărurilor săsești din Transilvania.

Doamnele și domnișoarele care sunt la dietă trebuie să știe că mâncarea săsească nu este una dietetică, avertizează Aurelia Rusu.

"Mâncarea săsească tradițională nu este o mâncare dietetică. O să observați că în majoritatea rețetelor apare untura. Este gustoasă. Aceste rețete sunt foarte simple, eu pentru începători am scris-o", spune Aurelia Rusu.

Dacă românii își primeau oaspeții cu pâine și sare, sașii o făceau cu pâine unsă cu untură și ceapă. Toți turiștii străini care ajung la "Casa baronului" din Bazna cer pâine cu untură și slănină cu ceapă.

"Am început să servesc turiștii și să știți că are un succes extraordinar. Toți turiștii străini cer acest preparat și slănină. Slănina este la mare căutare printre turiștii străini", completează Aurelia Rusu.

O lucrare eveniment pentru cultura gastronomică din județul Sibiu, dar nu numai, "Gătim în Casa baronului", este o carte care ne introduce într-o lume a bucătăriilor de acum sute de ani și a unor miresme care nu se regăsesc în restaurantele din prezent.

Toți cei care doresc să facă rost de această culegere de rețete pot să o facă scriindu-i autoarei, pe blogul său, http://muzeubuninet.blogspot.ro/.

AGERPRES/(A, AS — autor: Isabela Paulescu, editor: Cristian Anghelache)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe