RETROSPECTIVĂ 2017: Primăria Târgu-Jiu a fost câștigată de PNL după 17 ani de administrare social-democrată

 •  Social
159 afişări

În 2017, candidatul Partidului Național Liberal (PNL), Marcel Romanescu, a câștigat detașat alegerile pentru Primăria Târgu-Jiu în fața contracandidatului său din partea Partidului Social Democrat, victoria sa venind după 17 de ani de conducere a municipiului de către Florin Cârciumaru (PSD).

f30ebcce-ab87-4f84-bfe6-d3bc7e6b7ef0

Anul a fost marcat și de înființarea unui număr considerabil de locuri de muncă, în special în municipiul reședință, dar și la nivel județean, prin deschiderea unor fabrici pentru producția pieselor în domeniul auto sau producție de carne de pasăre.

Nu au lipsit evenimentele culturale de anvergură, precum Festivalul "RomânIA Autentică", ajuns la cea de-a doua ediție.

*** Marcel Romanescu a devenit noul primar al municipiului Târgu-Jiu la alegerile parțiale din 11 iunie, acesta învingându-l pe principalul său contracandidat, reprezentantul PSD, Aurel Popescu.

Romanescu a obținut, potrivit BEJ Gorj, 51,72% din voturile exprimate, reprezentând 12.203 voturi. Diferența față de contracandidatul său a fost de circa 4.000 de voturi, Aurel Popescu fiind votat de 8.200 de persoane.

Marcel Romanescu a declarat că nu se aștepta la un asemenea rezultat, punctând că este cea mai mare surpriză pe care a avut-o Gorjul în ultimii 27 de ani.

În municipiul Târgu-Jiu, funcția de primar a rămas vacantă după ce fostul edil, Florin Cârciumaru, a obținut un mandat de senator la alegerile parlamentare din 2016, atribuțiile acestuia fiind preluate de Aurel Popescu, fost viceprimar al municipiului, în prezent primar interimar al orașului și candidat al PSD Gorj. Florin Cârciumaru a condus Primăria Târgu-Jiu timp de 17 ani, din anul 2000.

*** Peste 10.000 de oameni îmbrăcați în costume populare, de Ziua Iei

Câteva sute de persoane, copii și membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans din județ s-au prins, în data de 24 iunie, în parcul Coloanei fără Sfârșit, într-o horă a iei, sub semnul tricolorului, momentul marcând începerea celei de-a doua ediții a Festivalului "RomânIA Autentică".
Anul acesta, ''RomânIA Autentică'' a avut loc atât în Gorj-la Târgu Jiu și Hobița, cât și la Iași, organizatorii principali ai evenimentului propunându-și să adune peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare.

În Parcul Coloanei Fără Sfârșit, la ora 10,00, obiceiurile de Sânziene au deschis marea sărbătoare a costumului popular gorjenesc. După prânz, acțiunile au continuat cu o expoziție de ii la casa memorială a lui Constantin Brâncuși din Hobița, dar cu și o serbare câmpenească și demonstranții ale meșterilor populari gorjeni.

Prezent la eveniment a fost și secretarul de stat din cadrul Departamentului Centenar al Guvernului, Cristian-Ioan Videscu. El a exprimat speranța ca anul viitor, Festivalul "RomânIA Autentică" să se desfășoare în mai multe orașe din țară, autoritățile centrale având în plan ca toate aceste serbări câmpenești cu specific local din diverse zone să fie integrate într-o Zi Națională a Iei.

Potrivit acestuia, se dorește transformarea Zilei Naționale Brâncuși într-una internațională, precum și organizarea unor manifestări, în oglindă, la Târgu-Jiu, Hobița și Paris.

"Sper ca la anul să avem o rețea națională de 'RomânIA Autentică' în ziua de Sânziene. (...) Cu siguranță de la anul vor fi mai multe orașe, nu doar Târgu-Jiu și Iași, și toate celelalte sărbători câmpenești cu specific local să le integrăm într-o Zi Națională a Iei. Și tot ca un element de noutate, după discuțiile avute cu autoritățile județene, Ziua Națională Brâncuși vrem să o transformăm în Ziua Internațională Brâncuși, să facem la anul, în oglindă, niște manifestări la Târgu-Jiu, Hobița și Paris. Sperăm să rămână internațională pentru Brâncuși, este unul dintre cele mai vandabile branduri pe care le poate oferi România pe piață, alături de ia românească și alături de multe alte produse și concepte specifice", a conchisVidescu.

*** Investiții de 20 de milioane de euro și 600 de locuri de muncă

Reprezentanții unei companii producătoare de carne de pui au prezentat la Târgu-Jiu, la sfârșitul lunii octombrie, proiectul unei investiții în valoare de 20 de milioane de euro pe care o vor realiza la fosta unitate Avi Instant, intrată în faliment în 2016, urmând ca prin deschiderea noii fabrici să fie create 600 de locuri de muncă.

Achiziția activelor Avi Instant de la Târgu-Jiu s-a ridicat la o valoare de 4 milioane de euro și a constat în preluarea unui abator, a 9 ferme de pui cu 90 de hale, din care 4 dotate cu echipamente și 5 aflate în conservare, birouri și clădiri conexe.

"Vrem să dăm drumul la producție cel târziu în luna martie a anului viitor, pentru aceasta vom crea 600 de locuri de muncă în municipiul Târgu-Jiu și în comunele limitrofe. Investiția se ridică la 20 de milioane de euro. (...) În momentul de față în România în general și în domeniul nostru de activitate în special, este o criză a forței de muncă. Dacă ceva nu se întâmplă în viitorul apropiat, economia va avea de suferit. Ar trebui o legislație favorabilă readucerii românilor plecați în străinătate ori o legislație adaptată prin care să putem aduce alte naționalități mai sărace decât noi în România", a declarat directorul adjunct al companiei, Tiberiu Berbece.

Problemele Avi Instant au început în 2015, fostul patron fiind anchetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani, firma intrând în faliment anul trecut.

*** 3.000 de CV-uri pentru angajarea în fabrica de cablaje auto

Aproximativ trei mii de persoane au depus, la începutul lunii ianuarie, CV-uri pentru a fi angajate la viitoarea fabrică de cablaje auto care a fost deschisă în luna aprilie în municipiul Târgu-Jiu, numărul mare de solicitări fiind peste așteptările reprezentanților societății care s-au pregătit inițial doar pentru 500 de cereri.

Reprezentantul firmei care se ocupă de angajarea viitorilor salariați, Ion Lupulescu, a declarat că în prima zi de depunere a CV-urile au fost primite peste o mie de astfel de solicitări, iar a doua zi numărul a crescut până la aproape trei mii, în condițiile în care fabrica de cablaje oferă doar 500 de locuri de muncă în primă fază, iar până în toamnă vor mai fi create alte 500.

În luna aprilie a început să funcționeze fabrica de cablaje auto din municipiu, activitatea propriu-zisă desfășurându-se într-una din halele de la fosta fabrică de mobilă a orașului. Investiția va genera, în total, aproximativ 1.500 de locuri de muncă.

*** Dosar penal in rem după ce mii de cutii cu medicamente expirate au fost găsite într-o pădure

* În februarie 2017, mii de cutii de medicamente expirate au fost găsite aruncate într-o pădure în zona Dealului Bujorăscu, acestea fiind împrăștiate pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda, a declarat, pentru AGERPRES, că primele indicii conduceau către un lanț de farmacii din Târgu-Jiu, care risca sancțiuni până la 100.000 de lei sau chiar dosar penal, în cazul în care cercetările vor constata că produsele sunt periculoase. În acest caz, polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate au întocmit dosar penal in rem.

În luna martie, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au sancționat o unitate farmaceutică din Târgu-Jiu cu suma de 5.000 lei pentru deficiențe în evidența gestionării deșeurilor medicamentoase. Ancheta a fost preluată de către reprezentanții DIICOT.

*** Polițiștii locali din Târgu-Jiu au aplicat, în mai 2017, primele sancțiuni contravenționale în cazul mai multor persoane care au încălcat Hotărârea de Consiliu Local care instituie unele reguli pentru protejarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale, Alexandra Petrița.

Potrivit sursei citate, este vorba de cinci persoane care au intrat în zona din preajma operelor lui Constantin Brâncuși cu animalele de companie și cu bicicletele sau au atins obiectivele, ignorând astfel plăcuțele informative care reglementează măsurile de protejare a sculpturilor.

Vizitatorii operelor sculptorului Constantin Brâncuși nu mai au voie, începând din 15 mai, să atingă respectivele piese în urma intrării în vigoare a unei Hotărâri de Consiliu Local care reglementează o serie de măsuri pentru protejarea părților componente ale Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" din Târgu-Jiu.

Directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare "Constantin Brâncuși", Doru Strâmbulescu, a anunțat că un număr de 12 camere de supraveghere vor fi montate în cele două parcuri din Târgu-Jiu unde se află operele sculptorului Constantin Brâncuși, acestea urmând să fie monitorizate atât de dispeceri de la instituția pe care o conduce, cât și de la Poliția Locală, printr-un proiect în valoare de circa 67.000 de lei derulat de Primăria municipiului.

În primăvara acestui an, mai mulți turiști au vandalizat Coloana fără Sfârșit, scrijelindu-și numele pe operă, fiind întocmite de către polițiști dosare penale pentru distrugere și aplicate amenzi.

*** În luna septembrie, un urs de aproximativ 150 de kilograme, prins în laț într-o grădină pe strada Schelei din orașul Novaci, a fost tranchilizat de medicii veterinari și relocat în fondul de vânătoare, fiind cel de-al treilea caz de acest gen într-o săptămână, primele două având loc în Mușetești și Crasna. Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Novaci au fost sesizați, cu privire la faptul că, pe strada Schelei din localitate a fost prins un urs într-un gard din sârmă împrejmuitor al unei grădini. În urma celor sesizate, la fața locului s-a deplasat o echipă operativă formată din polițiști, jandarmi și reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare (DSV), care au tranchilizat ursul.

Un alt caz de acest gen a avut loc în data de 28 august, când jandarmii au fost sesizați că, în zona împădurită din apropierea localității Mușetești, a fost observat un urs prins într-un laț. La fața locului s-au deplasat paznicul de vânătoare al zonei, reprezentanți ai DSV și ai AJVPS Gorj, care, după ce au tranchilizat ursul, l-au eliberat în mediul natural, departe de locul în care a fost găsit.

De asemenea, în 30 august, paznicii de vânătoare din cadrul Asociației de Vânătoare Gorunul au informat că au găsit în zona împădurită din apropierea localității Crasna, pe fondul cinegetic Cărpiniș, un urs prins într-un laț. După tranchilizarea animalului, acesta a fost eliberat în mediul natural fără probleme deosebite.

În toate cele trei cazuri, polițiștii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj.

AGERPRES / (AS — autori: Irina Poenaru, Oana Popescu, editor: Karina Olteanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe