INTERVIU Gimnastică artistică: Octavian Bellu - Nu plecăm la Mondiale cu presiunea de a lua medalii

 •  Sport
382 afişări

Larisa Iordache și Sandra Izbașa nu vor merge la Mondialele individuale de gimnastică artistică de la Anvers (30 septembrie - 6 octombrie) cu presiunea de a urca pe podium, după modul sinuos în care s-a derulat pregătirea, a declarat antrenorul coordonator Octavian Bellu într-un interviu pentru AGERPRES.

e2649393-4c53-4478-8788-dada458ffece

Diana Bulimar, accidentată chiar înaintea Naționalelor de la București, a fost înlocuită de Alina Ștefania Stănilă, care va avea prilejul să debuteze la Mondialele de senioare.

Bellu a precizat că Larisa Iordache, multiplă campioană europeană și medaliată cu bronz la JO 2012, a avut o perioadă lungă de inactivitate, care i-a afectat pregătirea, la fel ca și Sandra Izbașa, dublă campioană olimpică la sol și sărituri, prinsă cu diverse obligații cu studiile.

AGERPRES: Mai sunt câteva zile până la Mondialele individuale de gimnastică de la Anvers și accidentările nu v-au ocolit nici de această dată. De ce a ratat Diana Bulimar participarea la Mondiale?

Octavian Bellu: La Diana nu e o problemă medicală care a apărut peste noapte. E a mai fost operată în 2010. A avut o necroză care a fost rezolvată foarte bine la momentul respectiv de medicul ortoped Doru Filipescu. Întâmplarea de la încălzirea pentru Naționale nu a venit decât să confirme ceea ce și medicii au spus că se poate întâmpla oricând, ca problema asta cu necroza genunchiului să apară nu neapărat făcând gimnastică, ci și dacă alerga sau bătea pe piciorul respectiv mai tare. Era un genunchi la care te puteai aștepta să apară probleme. Iată că au apărut după 2-3 ani, între timp a făcut Olimpiada, bine că nu au apărut probleme acolo sau la Europenele de la Moscova. Dar de ce ne temeam nu am scăpat și face parte, să spunem, din întâmplările sportului de performanță.

AGERPRES: Acum genunchiul este refăcut acum 100 la sută sau va avea probleme și în continuare?

Octavian Bellu: Genunchiul a fost operat, nu a fost o problemă care să implice ligamentele colaterale sau altceva. Și doctorii de la Viena au spus că ea a făcut o manevră pe salteaua pe care a aterizat. Diferența a fost între o afecțiune ce necesita 6 luni de pauză și o afecțiune care presupune numai 6 săptămâni. Ea, de vineri, schimbă unghiul la orteză, ca să poată îndoi genunchiul până la 45 de grade, iar peste 6 săptămâni va putea să lucreze. Pe 18 octombrie, mai are un control la Viena și deci putem să spunem că obiectivele de anul viitor, Europenele și Mondialele, îi sunt la îndemână și sperăm că se va reface cât mai repede.

AGERPRES: Ați inclus-o în lot în schimb pe Alina Ștefania Stănilă. La ce aparate va evolua?

Octavian Bellu: Este o fetiță care nu are ca argument de a merge la acest campionat mondial decât vârsta. Pentru că are niște rezultate la junioare, o medalie la Europene, a fost în echipa de senioare de la Europene și este un copil care, alături de Ocolișan și celelalte care au vârsta de 16 ani încă de anul acesta, iar de la anul trebuie să ia contactul cu adevărata gimnastică. La juniori se întâmplă lucruri foarte plăcute, foarte interesante, dar impactul cu competițiile de seniori este de cele mai multe ori semnificativ pentru marea lor majoritate în a privi perspectiva lor pentru Olimpiadă. Asta și este menirea acestor Mondiale individuale, să vadă cam pe cine se bazează fiecare națiune pentru Jocurile Olimpice. Nu ne-am hotărât încă ce aparate va face Stănilă, dar probabil m-aș îndrepta către bârnă și sol, pentru că nu are două sărituri, iar paralelul ei e încă departe de cerințele unui Campionat Mondial.

AGERPRES: Cum se anunță concurența noastră la aceste Campionate Mondiale individuale?

Octavian Bellu: Nu este un Mondial la care să spunem că participă în masă vedetele de la Olimpiadă. Marea lor majoritate nu mai fac gimnastică după Olimpiadă, din motive diferite. Unele s-au lăsat datorită succesului, fie datorită insuccesului. Unele au contracte foarte spectaculoase, cum este Gabrielle Douglas, care pregătește și un film, și așa mai departe. Se discută de milioane de dolari. La noi, cele care nu au prins Olimpiada și au simțit din cauza asta o dezamăgire s-au lăsat, s-au îndreptat către facultate. Singura care a mai rezistat în lotul nostru, nu știu dacă pot să-i zic lot, la numărul acesta de fete pe care-l ducem la Mondiale, este Sandra Izbașa.

AGERPRES: Larisa Iordache a avut și ea probleme de sănătate, a întrerupt și ea pregătirea timp de peste o lună. Cum se simte acum?

Octavian Bellu: Larisa este o fetiță care a trecut aproape înainte de fiecare competiție prin momente foarte grele. Îmi aduc aminte și de FOTE 2011 (Trabzon) și de ce s-a întâmplat după FOTE, și de ce s-a întâmplat înainte de Olimpiadă și înainte de Europenele din anul ăsta. Pregătirea ei a suferit și înainte de aceste Campionate Mondiale. A făcut naveta București, Istanbul, Viena și retur, pentru că sunt niște probleme mai vechi, care nu au fost suficient de bine rezolvate la momentul respectiv. Cu infiltrații, cu ajutorul unor osteopați, cu ajutorul unor oameni care chiar se pricep în domeniul medicinii sportive o ducem la Campionatul Mondial. Ce se va întâmpla acolo vom vedea.

AGERPRES: Dar fizic, Larisa este la potențialul maxim?

Octavian Bellu: Nu pot să spun decât că la momentul respectiv își va face exercițiile, dar în niciun caz nu are numărul de repetări, numărul de competiții pe care trebuia să-l aibă. După Europene, unde a tras cât a putut și rezultatul a fost spectaculos. Când mă gândesc că a plecat la Moscova de nici nu putea să se aplece, dar s-a descurcat și a concurat bine... Acum vom vedea și la Campionatul Mondial ce poate ea să dea după o pregătire atipică, discontinuă și cu multe semne de întrebare la un moment dat, chiar dacă va participa la acest campionat mondial.

AGERPRES: În varianta cea mai optimistă am putea lua chiar 4 medalii la Anvers, iar în cea negativă să nu urcăm pe podium. Care e varianta realistă?

Octavian Bellu: E o discuție fără perspectivă, pentru că nu poți să știi ce se întâmplă. La ultimele campionate mondiale individuale noi am luat câte o medalie de bronz, atât am fost capabili. E cu totul altceva un Mondial individual, aici e locul să se manifeste sportive foarte bune individuale, care nu au avut echipă la olimpiadă, nu au avut șansa să fie selecționate pentru acel număr redus de gimnaste care sunt acceptate la JO. Nu mai miră pe nimeni, de mulți ani, că vine o gimnastă din Columbia, din Vietnam, țări care din cauza sistemului sau a altor motive nu pot face o echipă să se prezinte la CM sau JO. Sunt gimnaste foarte bune, în general, pe un aparat, și în general săriturile sunt cele mai deschise aparițiilor exotice. Majoritatea, cei care au de unde să trimită alte fete decât cele de la Olimpiadă, fac o cu totul altă echipă. În echipa SUA nu mai sunt Douglas și Alexandra Raisman. Ca o notă îngrijorătoare și am citit și eu pe internet că un mare număr de gimnaste s-au accidentat înainte de acest CM. Vorbim de Ksenia Afanasieva sau Viktoria Komova, de Raisman, e o listă întreagă de gimnaste și gimnaști. Nu știu dacă de vină e sistemul și codul ăsta care te împinge la lucruri foarte grele ca să faci o notă de plecare foarte bună, dar care are ca și consecințe acest val de accidentări, care iată nu ne-a ocolit și pe noi.

AGERPRES: Larisa are deja medalii la Jocurile Olimpic, la Campionatele Europene, dar nu are la Mondiale. Cât de important ar fi să urce pe podium la primul ei Mondial?

Octavian Bellu: Larisa este o gimnastă cu mare potențial, dar acesta poate fi exploatat la maxim când este într-o situație de sănătate apropiată de 90 la sută. Deocamdată la competițiile la care a participat, mai mici, mai mari, la Cupe Mondiale, nu s-a aflat niciodată la un potențial maxim în ce privește starea de sănătate. Să sperăm că se va aduna, cum se spune între ghilimele, și va face un concurs bun, dar în niciun caz nu voi pune presiune pe ea că nu are medalie la Mondiale și trebuie s-o ia acum. Este o gimnastă esențială pentru echipa de la anul, când va fi un concurs mult mai greu decât cel de anul acesta ca și complexitate, va fi un Mondial pe echipe și cu efect de calificare la JO 2016. Nu mai este de joacă, ea cred că este conștientă de acest lucru. Trece și printr-o transformare fizică. E un proces normal vârstei pe care o are, de 17 ani. Nu poți biologic să influențezi natura să nu-și facă programul pe care îl are genetic. Să sperăm că ea, și cu experiența pe care o are, va fi la anul un lider al echipei de la CM, alături de cele mici de la care se așteaptă foarte mult: Munteanu, Ocolișan, Stănilă. Din păcate o mare parte dintre fete împlinesc 16 ani în anul olimpiadei, așa cum este Asiana Peng. Generația asta de anul 2000 va trece măcar eventual printr-un CE, dar nu va trece printr-un CM. Din păcate, nu am avut un grup, așa cum văd că fac alții care fac trialuri, care trimit 5 la Anvers și mai au alte 5 la fel de valoroase.

AGERPRES: Sandra Izbașa cum a mers în pregătiri, cum anticipați evoluția ei?

Octavian Bellu: Ea va face un singur aparat, și-a ales și a dorit să facă solul. A avut probleme și la o încheietură, dar la 23-24 de ani totuși opțiunea sportivului este prioritară pentru că este matură, a trecut prin două olimpiade, la care a luat medalii de aur. Probabil nu s-a mai simțit capabilă să se prezinte la același nivel și la sărituri, pentru că astea erau cele două aparate ale ei. Nu-și face iluzii la acest Mondial, ea vrea să facă performanță, și este un exemplu pentru celelalte, dar ce va fi acolo nu știm. Este pregătită la nivelul la care s-a putut pregăti până în momentul de față, pentru că a avut licență, masterat, tot felul de momente care i-au întrerupt pe perioadă mai lungă sau mai scurtă pregătirea, dar important este că este sănătoasă și va fi una dintre veteranele, mi-e și greu să spun așa, acestui campionat de la Anvers. Fără să o luăm în calcul pe Oksana Șușovitina, care se apropie de 40 ani și va reprezenta Uzbekistanul de data asta.

AGERPRES: Ce obiective v-ați fixat pentru competiția din Belgia?

Octavian Bellu: Nu avem. Pentru că am mai spus-o, campionatele astea individuale nu dau, nu-mi dau mie, o perspectivă primară în ceea ce se va întâmpla sau ceea ce gândești că se va întâmpla la anul, peste 2 sau 3 ani. Așa am gândit tot timpul și nu știu dacă am gândit bine sau rău, pentru mine gimnastica s-a numărat în olimpiade. Mondialele sunt niște etape: de calificare, de luare de contact cu nivelul actual și adaptarea la codul de punctaj, dacă mă refer la Stănilă. Pentru Larisa și Sandra e un moment în care își probează potențialul, mă refer la Larisa, pentru că Sandra a și declarat că după acest Mondial va hotărî ce va face mai departe. Are și ea o groază de lucruri de rezolvat în viața asta normală, nu în cea de performanță. Nu plecăm nici cu presiunea de a lua medalii. Să vedem ce se poate face, pentru că pregătirea a fost total atipică la Larisa. Eu sunt mulțumit că ajunge la Campionatele Mondiale și că dovedește că se află în creștere de potențial, dar nu pot să-i pun acum pe umeri presiunea aceasta că 'ești speranța noastră la medalii'. Sau aceeași presiune s-o pun pe Sandra. Nu, este doar o etapă pe care trebuie s-o parcurgem.

AGERPRES: Cum anticipați pregătirea pentru viitoarele Jocuri Olimpice, cele de la Rio de Janeiro, cu fondul actual de gimnaste?

Octavian Bellu: Trebuie să facem o analiză amănunțită și de detaliu, văzând și ce fac ceilalți, la cel nivel se află gimnastica mondială, unde ne plasăm noi. Că altfel, amețiți sau bucurați de rezultate conjuncturale, s-ar putea să nu vezi că ai fete foarte puține pentru JO, că la gimnastică rata de pierdere este foarte mare și te trezești, cum ne-am obișnuit de fiecare dată, că selecționăm fie 6 din 6 pentru olimpiadă, sau 6 din 7. Iar alții selecționează din 50, din 70, din 170. Dar faptul că la olimpiadă de 10 ediții suntem pe podium, pe 1, 2 sau 3, pentru că nu am făcut o statistică, dar se pare că România și din acest punct de vedere este lider mondial. Alții au fost și nu au mai fost. Din punct de vedere al JO, de 10 ediții suntem pe podium, ceea ce este cu totul excepțional și extraordinar, la ceea ce știm că se întâmplă în România, la condițiile pe care le avem, nu neapărat de infrastructură. Condiții legate de o zonă poate mai importantă decât antrenamentul în sine, refacerea după efort. Noi nu avem niciun fel, nu mai spun de refacerea după o accidentare sau susținerea efortului ș.a.m.d. Sunt lucruri cunoscute și nu mă mai lamentez, de mult nu mai fac lucrul acesta. Pentru că oricât aș presa, tot nu se rezolvă nimic. Să sperăm că pentru generația următoare de gimnaste se vor găsi soluții aici în interior. Pentru că nu ne împiedică nimeni să trimitem niște tineri să se specializeze în medicină sportivă. Am ajuns la mâna unui kinoterapeut sau osteopat turc. Este o lipsă generală, se plânge și Lipă la canotaj că nu are doctor sau kinoterapeut. În final, oricât ne-am învârti, ne-am facem planuri și iluzii, ajungem tot la bani. Nu vine nimeni să stea în regim de cantonament cu 24 de ore din 24 cu preocupare pentru sportiv la Izvorani, pentru 1.500 lei. Dacă nu găsim soluția asta vom fi în continuare fie la mâna altora, fie vom cheltui poate sume mai mari. Am făcut și un calcul, umblând pe la diferite clinici private la care neavând asigurare te duci și te costă zeci de mii de euro o intervenție sau mii de euro o infiltrație. În continuare, ne vom descurca cu paleative, cu improvizații, cu sistemul nostru pompieristic specific, hai ca acum să găsim soluția repede, de parcă nu puteam s-o gândim cu un an înainte sau cu doi ani.

AGERPRES: S-a rezolvat problema cu acele infiltrații de la Sala Izvorani. Ce se mai întâmplă cu proiectul sălii de la Dinamo?

Octavian Bellu: La sala Izvorani condițiile sunt sunt bune, s-a rezolvat cu tavanul. Sala care se va face în Parcul Dinamo este în faza hârtiilor, aprobărilor etc. Compania Națională de Investiții pare că dorește să înceapă, dar trebuie rezolvate problemele să spunem administrative, cine va prelua sala. Pentru clubul Dinamo, dar nu numai, pentru gimnastica din România, o sală în București, la care să ai acces la toate spitalele, la toate bazele de refacere, la cei mai mari specialiști de ortopedie, ar fi foarte bine, când va fi făcută, când va fi terminată. Dar când va începe, că acum vine iarna? Am fost și la primul ministru, banii există, trebuie rezolvată problema administrativă și începută lucrarea, pentru că dacă se termină anul se termină și banii. La noi nu avem încă educația asta a bugetelor multianuale. S-a terminat anul, se duc banii.AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Țenea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe