Liviu Crișan: UWK nu are intenția de a desființa federații, ci de a crea un cadru comun de participare

 •  Sport
776 afişări

Liviu Crișan, președinte al Federației Române de Karate WKC și vicepreședinte al noii federații globale United World Karate, susține că procesul de unificare la nivel național ar putea aduce numai beneficii practicanților de karate.

ea006ed5-aa11-4946-95d5-ae319e3cb831

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO

United World Karate va organiza în 2015 două mari competiți: Cupa Mondială de la Belgrad (25-27 aprilie), când va avea loc și Congresul de afiliere la UWK, și primul Campionat Mondial ce va fi găzduit în luna octombrie de Brazilia, unde va avea loc și primul Congres mondial al UWK.

Înființată în iulie 2014 prin unirea a 7 mari federații internaționale, UWK reunește în prezent 80 la sută din lumea karatelor și circa 3 milioane de practicanți la scară globală din 110 țări, a precizat președintele UWK, Richard Jorgensen, după Comitetul Director de la București, în care s-au discutat noile direcții ale karate-ului mondial, recunoașterea de către CIO și SportAccord, poziționarea federațiilor române în structurile mondiale în contextul schimbărilor din lumea karate-ului mondial, proiectele pe termen mediu și lung ale UWK etc.

Liviu Crișan susține unificarea federațiilor române de karate sub aceeași ''umbrelă'' a UWK, demers din care sportivii ar avea numai de câștigat.

''Sper ca acest proces de unificare să aibă cât mai repede loc și în țara noastră, această unificare fiind înțeleasă ca adunarea tuturor celor care doresc să facă parte dintr-o uniune mondială sub o umbrelă. UKW nu are intenția de a desființa federații, ci de a crea un cadru necesar participării comune la competiții, după un set de reguli clare, valabile pentru toată lumea, în ideea în care CIO a stabilit încă din 1993 o definiție clară pentru karate, compusă din 3 comisii, karate tradițional, general și contact. Anul acesta va fi hotărâtor pentru viitorul nostru. Cred că și în România se poate realiza acest lucru, din legăturile pe care le am cu celelalte federații, toți sunt dornici de această adunare sub aceeași umbrelă și sunt convins că perioada următoare ne va spune dacă aceste dorințe sunt reale, dacă putem să lucrăm împreună și să formăm o federație foarte puternică printre celelalte federații din lume'', a declarat Crișan cu prilejul unei conferințe de presă.

Crișan a adăugat că MTS și COSR au salutat demersul de unificare a sportului karate în UWK: ''Dna ministru Gabriela Szabo ne-a spus că se bucură de această inițiativă, pentru că era un anumit haos în lumea artelor marțiale. Cei care nu sunt în domeniu, confundă artele marțiale cu karate, dar acestea din urmă sunt doar o feliuță din artele marțiale. COSR și MTS sunt dornice de a avea liniște și claritate în toate sporturile. Mi se pare important că acum au înțeles că în artele marțiale, sau în ceea ce facem noi, karate, nu este doar o simplă ramură sportivă, ci este ceva asemănător cu alte ramuri mai complexe, ca atletismul, cu probe diferite, care nu pot fi amestecate. Dacă acest lucru se înțelege, va fi simplu că din definiția pe care a stabilit-o CIO, karatele sunt împărțite în 3 grupe mari, tradițional, general și contact. Karate general s-ar traduce mai bine la noi precum karate sportiv și, sigur, orice dezvoltare pe viitor va trebui făcută în aceste 3 mari departamente''.

Președintele UKW, Richard Jorgensen, a explicat de ce lumea karatelor a acceptat atât de greu unificarea: ''În iulie trecut, după 35 de ani, am fost apți să unificăm trei discipline distincte: karate tradițional, karate general și karate de contact. Această organizație are acum cam 80 la sută din lumea sportivilor și participanților la competițiile de karate. Vom solicita recunoașterea din partea Sport Accord și a CIO, pentru a participa la JO. Fără unificare, am fi avut cam 80 la sută din lumea karatelor în afara structurilor organizate ale sportului din lume. Asta însemna că 80 % dintre sportivii de karate din lume erau discriminați, pentru că nu puteau ajunge la același nivel de participare cu cei ale căror structuri sunt recunoscute de CIO. Principalul obstacol de depășit a fost că la început s-a încercat stabilirea unui singur set de reguli care să guverneze lumea karatelor și asta s-a dovedit imposibil. Sunt diferențe între competiții, la discipline, la categorii, de exemplu karate tradițional nu are categorii. Această abordare a fost imposibil de realizat. Acum am acceptat diferențele dintre cele 3 discipline, acum avem 3 competiții distincte, cu 3 seturi diferite de reguli, ceea ce ne va permite o mai bună dezvoltare a artelor marțiale și le va permite mai multor sportivi să participe la competițiile noastre''.

La Cupa Mondială de la Belgrad vor participa sportivi din peste 50 de țări, iar la Campionatul Mondial se estimează peste 60 de țări ca participare, cam circa 2.000 de sportivi vor participa la primul CM.

Jorgensen a subliniat că JO sunt unul dintre cele mai importante evenimente din lume și karatele vor să intre în familia olimpică, dar în același timp a evidențiat rolul educativ al acestui sport pentru copii și tineri. ''Vrem să participăm la JO, dar mai important este să obținem recunoașterea ca federație internațională, să putem colabora cu ministerele sportului din fiecare țară membră. Sunt cam 25 de țări în lume care au recunoscut karate și primesc fonduri. Este foarte important, pentru dezvoltarea programelor noastre sociale, care asigură educație și activitate copiilor mai puțin privilegiați din aceste țări. Credem că este una dintre cele mai importante fundamente pe care o pot furniza artele marțiale. Am vorbit și la COSR despre acest proiect de cercetare privind dezvoltarea umană prin practicarea karatelor. Acest proiect a arătat în școală succesul elevilor datorită acestui program de 5 ani. Rata de promovare a crescut de la 30 la 90 procente. S-a văzut o modificare extraordinară a comportamentului copiilor și astea sunt valorile în care noi credem''.

AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Teodora Oprea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe