INTERVIU Crișan (FRK WKC): Record de țări la cea de-a șasea ediție a Cupei Campionilor Europeni WUKF

 •  Sport
1153 afişări

Președintele Federației Române de Karate WKC, Liviu Crișan, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că la cea de-a șasea ediție a Cupei Campionilor Europeni WUKF, care are loc în acest final de săptămână, la Cluj-Napoca, participă sportivi din nu mai puțin de 17 țări, număr record pentru această competiție.

5c721680-d613-43b2-bafe-ff9f54ac9c19

Este pentru prima dată când competiția, organizată de-a lungul timpului prin eforturile președintelui Liviu Crișan, are loc în noua Sală Polivalentă a orașului, care este una dintre cele mai moderne clădiri de infrastructură sportivă din România.

Liviu Crișan afirmă despre această competiție că a ajuns, din punct de vedere tehnic, până la valoarea unui campionat european.

Cei peste 700 de sportivi care participă la cea de-a șasea ediție a Cupei Campionilor Europeni WUKF vin din Anglia, Ungaria, Germania, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Cehia, Slovacia, Irlanda, Belgia, Danemarca, Scoția, Irlanda de Nord, Polonia, Ucraina, la care se adaugă SUA, Egipt și Romania.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul CS Politehnica din Cluj-Napoca, club fanion al FR Karate WKC. Potrivit președintelui clubului, Radu Munteanu, clubul sportiv universitar a fost înființat în 2010, având în prezent câțiva multipli campioni mondiali de WUKF, la mai multe categorii de vârstă. Practic, a explicat Munteanu, CS Politehnica este clubul cu cele mai bune rezultate din România, la nivel național și mondial, în cadrul Federației Române de Karate WKC, aceasta având un total 89 de cluburi.

AGERPRES: Cum arată această a șasea ediție a Cupei Campionilor Europeni WUKF?

Liviu Crișan: Este un record pentru noi în privința numărului de țări. Avem 17 țări participante, cu doi invitați speciali, Statele Unite și Egipt, care sunt din afara Europei, pentru că vorbim de European Champions Cup, dar echipele americană și egipteană sunt foarte bine cotate în ierarhia WUKF. Aceasta ne-a făcut să-i aducem la Cluj. Suntem 737 de sportivi, 76 de arbitri și 101 antrenori, 72 de cluburi și 92 de echipe. Este un număr la care ne-am așteptat, pentru că în fiecare an am avut o participare foarte mare. Suntem deja la a șasea ediție și avem experiență.

AGERPRES: Lipsește Italia, o echipă alături de care România urcă adesea pe podium și care trebuia să fie prezentă.

Liviu Crișan: Sigur că a fost un an foarte greu și în mod normal țări cum ar fi Italia trimiteau peste 50 de sportivi. Dar fiind anulate două curse dinspre Roma, echipa Italiei nu a ajuns la competiție.

AGERPRES: Este poate cea mai puternică ediție a Cupei Campionilor Europeni WUKF? Care este acum locul ei în peisajul evenimentelor sportive europene din domeniu?

Liviu Crișan: Competiția este la nivelul unui campionat european. Așa cum și Ministerul Educației și Sportului clasifică competițiile, peste 15 țări este un campionat european recunoscut. Sigur că noi nu avem pretenția că am organizat un campionat european, de aceea i-am și spus Cupă europeană, dar iată că am depășit 15 țări.

AGERPRES: Este pentru prima dată când Sala Polivalentă din Cluj găzduiește această competiție, organizată în anii anteriori la sala ''Horia Demian''. Cum vi se pare această schimbare de decor?

Liviu Crișan: Aș vrea să subliniez înțelegerea pe care am primit-o din partea primăriei. E prima oară când se organizează în Sala Polivalentă. Această competiție aduce în Cluj un număr mare de turiști, sunt cazați aici în oraș, sunt foarte încântați de cum arată orașul, decorat de sărbători, precum și de faptul că sunt mulți tineri. Pe lângă avantajele economice ale prezenței acestui grup de cel puțin o mie de persoane în oraș, cred că este foarte important faptul că imaginea Clujului este promovată foarte bine.

AGERPRES: În lunile din urmă a fost demarat procesul de reunificare a federațiilor de karate, cum vedeți viitorul acestui sport?

Liviu Crișan: Mulți spuneau acest sport, karate, este foarte divizat, ceea ce era pe undeva adevărat. Această divizare de multe ori era pe criterii tehnice. De data aceasta iată că am reușit să împărțim plaja karate-ului în trei părți, partea de karate tradițional, karate general sau sportiv și în partea de karate contact. Și am avut o primă competiție, un campionat mondial în Slovenia în luna octombrie, care a fost chiar foarte reușit și s-a dovedit că putem să trăim sub același acoperiș, pentru că United World Karate este de fapt o umbrelă pentru toate federațiile mondiale care doresc să vină sub această umbrelă.

AGERPRES: Cum decurge procesul de unificare?

Liviu Crișan: Unificarea pe hârtie s-a produs în 2014 la Lausanne, dar procesul de unificare la nivelul țărilor este un proces destul de anevoios. În primul rând este nevoie ca fiecare să treacă peste anumite orgolii, peste anumite dorințe de a fi independent și să înțeleagă că Uniunea nu înseamnă o pierdere a libertăților, ci din contră o sublimare a independenței și a punerii în valoare a fiecărei federații. Eu cred că vom depăși această mentalitate în timp.

AGERPRES: Ce planuri de viitor aveți în aceste noi condiții?

Liviu Crișan: Cel mai important este, și toate discuțiile pe care le-am avut la nivel internațional subliniază această idee, că federațiile care compun Uniunea trebuie să fie mai puternice. Pentru că UWK nu va exista decât prin aceste federații. Expresia era că dacă umbrela se sprijină pe trei piloni, atunci este pe un fundament solid. Asta trebuie să facem, este important să dezvoltăm fiecare federație și bineînțeles la nivelul fiecărei țări să se dezvolte fiecare cât mai bine.

AGERPRES/(A — autor: Elena Stanciu, editor: Mihai Țenea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe