Liviu Crișan, președintele FR Karate WKC: MTS nu vrea să finanțeze deplasările în străinătate, ceea ce mi se pare o aberație

 •  Sport
2617 afişări

Președintele Federației Române de Karate WKC, Liviu Crișan, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că forul pe care îl conduce nu a semnat contractul bugetar cu Ministerul Tineretului și Sportului, deoarece acesta nu dorește să finanțeze deplasările la competițiile din străinătate.

4529e844-9634-41ba-8dd2-6ea848f2df43

''Ne-au făcut niște observații la contract, dar n-am înțeles care este logica, nu vor să finanțeze deplasările externe, ceea ce mi se pare o aberație. Atunci nu mai are niciun rost federația. Federația are ca scop pregătirea sportivilor, pregătirea loturilor naționale și participarea la competiții în străinătate, unde trebuie să reprezinte România. Ce lot să pregătesc, dacă nu pot să-l duc afară?'', a spus Crișan.

''Am avut o discuție cu directorul general de acolo (MTS, n. red.) și sper să se fi înțeles punctul nostru de vedere. Noi am lăsat contractul acolo, nu vom modifica nimic, pentru că nu de asta am făcut o federație, ca să avem o finanțare care nu ne ajută la nimic. Sper ca pe luni, pe marți să avem un răspuns și să vedem ce e de făcut, pentru că noi deja avem pregătirea planificată la lotul național, avem Balcaniada, care va fi o verificare pentru lot, iar în final va exista un lot care se va deplasa în Irlanda, la Campionatele Mondiale'', a precizat Liviu Crișan pentru AGERPRES.

Crișan, care este și președintele organizației mondiale WUKF (World Union of Karate-Do Federation), a insistat asupra importanței participării la competițiile internaționale: ''Le-am spus, uitați-vă în bugetele de anii trecuți, la noi marea majoritate a bugetului merge pentru finanțarea loturilor naționale pentru străinătate. Acolo este scopul final — vrem să mergem, vrem să câștigăm, să vadă lumea că suntem puternici, să cânte imnul de cât mai multe ori... ăsta mi se pare că e rolul unei federații. Pentru ce să pregătesc un lot național dacă nu are posibilitatea să se deplaseze în străinătate? ''

''Ceea ce este foarte surprinzător, în fila aceea de buget cu arondare pe capitole mari, e foarte clar — avem o sumă dată pe calendar intern, calendar extern, pregătire lot național, antrenori, arbitri. Noi am făcut totul, am pus acele capitole, în momentul în care am ajuns la minister ni s-a spus 'Nu puneți nimic pe extern, puneți toți banii pe intern'. Nu înțeleg care e ideea, care e logica...Nu vreți să dați premii? OK, spuneți că nu se dau premii, dar lăsați-mă să particip. Nu poți să nu poți să finanțezi deplasările în străinătate ale federației, care sunt două pe an, un European și un Mondial'', a mai spus Liviu Crișan.

''Am mai vorbit și cu alte persoane din minister, care au experiență de zeci de ani și cred că se va rezolva, mai ales că avem niște tensiuni foarte mari la alte federații, legate de restricțiile astea care nu au nicio bază legală'', a adăugat oficialul.

Liviu Crișan, care este și prim-vicepreședinte al United World Karate (UWK), un organism recent înființat prin afilierea mai multor organizații internaționale de karate, s-a referit și la numărul mare de federații de karate în România (11) și la unele opinii că ar fi bine ca acestea să se unească într-una singură: ''Ministerul nu poate să ceară unirea federațiilor de karate, sunt ramuri recunoscute la nivel național. Sunt federații care la nivel internațional nu au cum să se unească. WKF nu acceptă absolut nimic, ei consideră că numai karate-ul lor e karate. (...) Ei au un capitol în statutul lor, foarte controversat și reclamat peste tot, 29.1, în care ei interzic participarea oricărui sportiv la un eveniment organizat de alte federații. O încălcare gravă a dreptului de asociere, cu care au pierdut o grămadă de procese, dar merg în continuare, vor să demonstreze că doar ei contează. Pot să fiu cel mai mare prieten cu cei din România care sunt afiliați acolo, dar nu avem cum să 'povestim', pentru că în momentul în care se află că un sportiv de acolo a participat la altă competiție îl suspendă''.

''La nivel mondial, WUKF a semnat un parteneriat cu WUKO, prin care ei recunosc toate competițiile noastre, ei nu mai organizează Europene, Mondiale, recunoscându-le pe ale noastre, de nivel mai înalt, noi le dăm voie să participe și este o colaborare, dar nu poate fi extinsă cu alte federații, gen WKF'', a mai precizat Liviu Crișan.

Președintele FRK WKC a subliniat că ''România nu ar câștiga nimic dacă ar fi o singură federație de karate. E ca și cum ar exista zece expoziții internaționale de promovare a țărilor și România ar decide să se ducă numai la una. Care ar fi avantajul? Interesul unei țări ca România este să pătrundă în absolut toate mediile în care se poate promova imaginea țării. Și cu ce bani? Federația de Canotaj a terminat anul 2015 cu un buget de 98 de miliarde (lei vechi, n. red.), 168 de sportivi legitimați, iar la artele marțiale din România sunt 30.000 de legitimați și au 20 de miliarde total... Acestea sunt cele mai ieftine medalii care se obțin, România plătește practic 15 euro pe medalie''.

''E luna aprilie și noi încă nu avem o certitudine, nu știm exact ce se întâmplă. În fiecare an o luăm de la capăt, dacă se schimbă miniștrii. Pe când un ministru începe să înțeleagă și să accepte, se schimbă și vine altul și o luăm de la început'', a continuat Liviu Crișan.

Liviu Crișan a evidențiat misiunea pe care o au federațiile cum este cea pe care o conduce în educația copiilor: ''MTS ar trebui să fie recunoscător tuturor federațiilor care adună copiii de la 7-8 ani, îi organizează, îi duc la competiții, pentru că în primul rând este o educație care nu se poate plăti cu un miliard sau un miliard și jumătate, cât primești de la minister. E păcat că nu se înțelege lucrul ăsta''.

Legat de participarea sportivilor Federației Române de Karate WKC la competiții internațional, Liviu Crișan a confirmat că aceasta se va întâmpla, însă loturile vor fi substanțial diminuate: ''Nu se pune problema că nu vom participa la competiții internaționale. Federația are niște resurse, e drept limitate. Ce încasăm noi din taxe va fi folosit cu siguranță, dar în loc să ducem un lot de 25-40 de sportivi, depinde unde e competiția, vom duce unul de zece. Atunci, evident, va scădea forța cu care noi putem să ne prezentăm acolo. Noi suntem campioni mondiali de câțiva ani pentru că avem o activitate coerentă, am reușit să aducem pe banii pe care îi făceam noi maeștri de valoare și foloseam pentru plecările afară banii pe care îi primeam de la minister. Acum nu o să mai putem face pregătiri de înalt nivel, nu mai putem duce loturile nicăieri, decât la Mondiale, la Europene și cu un număr foarte mic (de sportivi, n. red.), vom fi o țară între celelalte''.

AGERPRES (A — editor: Mihai Țenea, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe