Liviu Crișan, președintele FR Karate WKC: MTS vrea să devină un instrument de finanțare similar Comitetului Olimpic

 •  Sport
7282 afişări

Președintele Federației Române de Karate WKC, Liviu Crișan, a declarat pentru AGERPRES că Ministrul Tineretului și Sportului vrea să devină un instrument de finanțare similar Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a criticat dur noua Lege a Educației Fizice și Sportului.

3dd06f47-a74e-4aef-bda3-fe89e8b4305e

''Dezbaterea în sine trebuie să fie, atâta timp cât se fac asemenea propuneri, pe care nu numai eu, dar și foarte mulți oameni din țara asta le consideră aberante. Problema și greșeala mare care mi se pare din start e ca abordare — ministerul vrea să se transforme într-un instrument de finanțare similar comitetului olimpic. În primul rând, ministerul trebuie să reprezinte politica guvernamentală în privința organizării sportului în România, în general, iar comitetul olimpic finanțează sportul de performanță'', a afirmat Liviu Crișan în legătură cu dezbaterea publică lansată de MTS privind modificarea și completarea Legii Educației Fizice și Sportului.

''Mai mult, Comitetul Olimpic are în componență federații neolimpice, nici măcar Comitetul Olimpic nu respinge aceste federații, nu există nicăieri o normă care spune că federațiile neolimpice nu ar putea să primească bani de la Comitetul Olimpic. Chiar să știți un fapt: Comitetul Olimpic ne-a ajutat și pe noi și pe alții'', a subliniat Crișan.

''Atâta timp cât ministerul vrea să se transforme într-un organism care să finanțeze numai sportul care spun ei, nici nu pot să fac o diferență mare între sport olimpic și sport neolimpic, dar am înțeles că și unele federații olimpice ar fi excluse de la finanțare, toate astea mi se par absolut aberante. Pentru că prin acest mod vei ciunti o mare parte din sportul românesc, cel care are ca scop nu neapărat obținerea de medalii undeva, într-o anumită instituție, ci, în primul rând, generarea de oameni sănătoși, copii care să fie antrenați în sport, care să poată crește sănătos și frumos. Asta este în părerea mea politica unui Guvern, asta e politica unui Guvern normal într-o societate normală'', a mai spus președintele FRK WKC.

''În momentul în care nu îți pasă că în acele federații, pe care dorești să le anulezi de fapt, se antrenează mii sau poate chiar milioane de copii, asta nu înseamnă că îți pasă de voința politică, voința publică, a părinților care au ales pentru copiii lor acele sporturi. Nu poți spune, acele sporturi nu, acele sporturi da. Este de-a dreptul dictatorial. Ceea ce nu e normal într-o țară normală, care face parte din Uniunea Europeană'', criticat Liviu Crișan propunerea MTS.

Oficialul afirmă că vor fi multe ''probleme de discriminare'' și acuză ministerul de răutate și răzbunare. ''Dacă se merge înainte cu atâta voință, resimt un fel de răutate, un fel de răzbunare. Am vorbit și cu alte personalități și au spus același lucru. Nu se poate să neglijezi ce vrea poporul și să mergi pe niște sporturi tradiționale, doar pentru că sunt tradiționale. Foarte bine, să le lăsăm și pe acelea, chiar dacă să vedem ce sportivi puțini sunt la niște sporturi care, da, în urmă cu 30-40 de ani, ne-au adus medalii. Dar, populația nu mai vrea să facă acele sporturi. Nu poți să finanțezi un grup de oameni care sunt probabil sub 0,1 la sută din populația României, numai pentru că este un sport tradițional. Este OK, finanțăm și oina pentru că este sport național, dar nu poți să dai la o parte federații care împreună înseamnă mai mult de jumătate din sportivii României. Nu poți să faci așa ceva, este pur și simplu strigător la cer'', a precizat Crișan.

Crișan, care este și președintele organizației mondiale WUKF (World Union of Karate-Do Federation), afirmă că din bugetele primite de federații de la MTS se finanțează anumite posturi, iar cea mai mare parte a banilor se duc pe organizări de campionate, de cantonamente de pregătire a sportivilor, care merg apoi peste hotare.

''Am demonstrat că putem obține, într-un cadru internațional, locuri foarte bune. Acest imn, despre care tot vorbim, a fost cântat la fel și la Dublin și în Polonia, Italia, în Statele Unite ale Americii, peste tot. Pentru ce să nu se mai cânte acest imn, pentru ce trebuie să punem piedici copiilor și să ducem toată povara pe statele părinților, oameni care de fapt ei finanțează ministerul?'', a menționat Crișan.

Liviu Crișan, care este și prim-vicepreședinte al United World Karate (UWK), un organism recent înființat prin afilierea mai multor organizații internaționale de karate, a luat atitudine și față de recentele naturalizări ale străinilor în diferite sporturi în România.

''Noi nu suntem în stare să avem grijă de poporul nostru, de copii, ei sunt cei asupra cărora trebuie să ne concentrăm atenția. Să știți că se importă sportivi. Din Portugalia, am o informație că la triatlon vor să legitimeze sportivi din Portugalia, 2-3 sportivi doar doar să aibă reprezentare olimpică. Cu ce ne ajută pe noi în România chestia asta nu am înțeles. În lupte se aduc sportivi din Rusia, mie mi se ridică părul măciucă. În loc să investim în copiii de la noi...'', a comentat Crișan.

Președintele FRK WKC s-a referit și la faptul că nu se investește în copii astfel încât aceștia să își poată schimba ramura sportivă la 14-15 ani dacă doresc: ''Și care este de fapt problema aici? Copilul face arte marțiale, apoi la 10-12 ani merge și face tenis de câmp. Are pregătire fizică la fel ca la alte sporturi, flotări facem cu toții, mobilitate facem cu toții. Federațiile vor să finanțeze numai acei copii care vor obține medalii. Nu! Finanțăm tot ce se poate și în special copiii. Ei vor crește. Se duc în alte sporturi, foarte bine, înseamnă că acolo vor să meargă''.

''Problema este și mai adâncă. Nu este doar finanțarea federațiilor. Să ne gândim la toate cluburile care au finanțare, este vorba despre cele departamentale, fie că aparțin de Ministerul Educației, fie că aparțin de MTS sau de alte ministere. Aceste cluburi vor trebui să își anuleze secțiile din federațiile nefinanțate. Nu are nicio legătură, asta e părerea mea, finanțarea unei federații cu aprobarea sau legalizarea unei discipline sportive. Acel sport există și nu are nicio legătură una cu alta. Vor efectiv să omoare 40 de federații și toată mișcarea pe care ele au construit-o în zeci de ani. Este un fel de trădare la nivel înalt. Nu se poate face așa ceva'', a mai spus Crișan.

Oficialul și-a exprimat speranța și încrederea că legea nu va trece de Parlament: ''O să fie o lege care va intra în Parlament, nu pot să cred că atâția oameni care sunt acolo și reprezintă acest popor vor putea să dea drumul la așa ceva. Nu pot să cred acest lucru''.

Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a evidențiat săptămâna aceasta că ''deși România investește din ce în ce mai mulți bani în sport, performanțele sunt tot mai slabe, de la o Olimpiadă la alta''.

''Anul acesta, statul român și COSR au alocat un total de 164 de milioane lei, pentru cea mai redusă delegație de sportivi care ne-a reprezentat vreodată la Jocurile Olimpice de Vară, din 1989 încoace. Mai mult decât atât, contribuția MTS la acest demers de sprijinire a sportului este fără precedent, cu alocare de 108 milioane lei — 80 milioane lei de la bugetul de Stat și alte 28 de milioane de lei din venituri proprii ale ministerului. Este tot mai clar că avem nevoie de un nou cadru de reglementare și sprijinire a sportului în România. Avem pregătit, în acest sens, un set de modificări legislative. Le urăm succes sportivilor noștri la Rio de Janeiro, dar și celor care lucrează la soluțiile de care sportul are nevoie în țară, pentru revigorare și performanță'', a afirmat Elisabeta Lipă.

Ministerul Tineretului și Sportului a inițiat un proiect de act normativ privind modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului (69/2000). În acest sens, joi, 28 iulie, începând cu ora 9,30, MTS organizează la Hotel Intercontinental din Capitală dezbaterea publică Sportul în România — Abordare participativă în modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului.

Conform unei statistici realizate de Ministerul Tineretului și Sportului și publicate luni, la Jocurile Olimpice din 1992 cei 172 de sportivi au obținut 18 medalii, în 1996 — 168 de sportivi și 20 de medalii, în 2000 — 156 de sportivi și 26 de medalii, în 2004 — 184 de sportivi și 19 medalii, în 2008 — 104 sportivi și 8 medalii. La precedenta ediție, delegația României a avut 105 sportivi care au obținut 2 medalii de aur, 5 de argint și 2 de bronz.

Din perspectiva finanțării Federațiilor Sportive, în 2000 acestea au beneficiat de alocări în valoare totală de 31 de milioane lei, din care 19 milioane de la Bugetul de Stat al Ministerului Tineretului și Sportului, 8 milioane Bugetul de stat al Comitetului Olimpic și Sportiv Român și 4 milioane venituri proprii MTS.

În 2004, Federațiile Sportive au beneficiat de alocări în valoare totală de 96 de milioane lei, din care 50 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 39 milioane Bugetul de Stat COSR și 1 milion lei venituri proprii MTS și 6 milioane lei venituri proprii COSR.

În 2008, Federațiile Sportive  au beneficiat de alocări în valoare totală de 129 de milioane lei, din care 70 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 42 milioane Bugetul de Stat COSR și 6 milioane lei venituri proprii MTS și 11 milioane lei venituri proprii COSR.

În 2012, Federațiile Sportive au beneficiat de alocări în valoare totală de 118 de milioane lei, din care 68 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 21 milioane Bugetul de Stat COSR, 8 milioane lei venituri proprii MTS și 21 milioane lei venituri proprii COSR.

Anul acesta, Federațiile Sportive au beneficiat de cel mai ridicat nivel de finanțare de după 1989, cu alocări de 164 de milioane de lei, din care 80 de milioane de lei de la Bugetul de Stat al MTS, 28 milioane Bugetul de Stat COSR , 28 milioane lei venituri proprii MTS și 28 milioane lei venituri proprii COSR.

AGERPRES (A — autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Țenea, editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe