RETROSPECTIVĂ 2017 Cristinel Romanescu: Suntem, și nu o spun doar eu, o forță a tenisului de masă

 •  Sport
351 afişări

Președintele Federației Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu, a declarat pentru AGERPRES că 2017 a fost un an plin de succese, culminând cu aurul echipei de senioare la Campionatele Europenele, cucerit după o pauză de 12 ani, la care se adaugă alte succese la nivel de juniori și cadeți.

795e7111-4939-42ac-af88-c1673e4086d4

''A fost un an foarte bun, de fapt la fel de bun ca ultimii 4-5 ani. Este o muncă de mai bine de 12-14 ani, pe care noi, staff-ul federației, antrenorii, sportivii, cluburile și programul pe care l-am implementat au condus către aceste rezultate. Trebui s-o spun că în ultimii 3-4 ani, nu mai vorbim de 2017, rezultatele au fost bune la toate nivelurile și asta ne mulțumește cel mai mult. Că nu suntem doar campioni europeni și cu rezultate bune la Mondiale, cu medalii acolo, ci la toate nivelurile, la copii, cadeți, juniori și seniori. În 2015 am avut campioni europeni de la cadeți și juniori (Adina Diaconu), până la seniori (Elizabeta Samara). Iată că am ajuns în 2017 și acești sportivi care promiteau atunci, au crescut în valoare și au făcut ca echipa națională de fete să câștige medalia de aur în proba de echipe. Pierdusem deja 3-4 finale de campionat european și venise momentul că România să arate că merită să fie numărul unu în Europa. Ne bucură mult că am reușit s-o facem în momentul în care tragerea la sorți nu ne-a avantajat și a trebuit să învingem toate echipele care în componență au avut sportive de origine asiatică. Cele mai bune echipe din Europa la momentul 2017 au fost învinse de România, inclusiv Germania în finală, cu o echipă aproape în întregime din jucătoare asiatice. Ceea ce a arătat valoarea tenisului de masă românesc. Trebuie să spunem că în 2016, Germania a fost vicecampioană olimpică în proba pe echipe. România se poate mândri că are o echipă foarte puternică. În urmă cu puțin timp, la Campionatele Mondiale de juniori de la Riva del Garda (Italia), România a fost singura echipă din Europa pe podium, alături de China, Japonia și Coreea de Sud'', a caracterizat Cristinel Romanescu activitatea din acest an.

În afara medaliei de aur pe echipe de la Campionatele Europene de seniori, România a cucerit 3 medalii de bronz la Mondialele de juniori, fiind singura țară din Europa care a urcat pe podium. Cristian Pletea și Adina Diaconu au câștigat competiția European Youth Top 10 din septembrie, care a reunit la Worcester (Marea Britanie) cei mai buni tineri jucători de tenis de masă de pe continent. Bernadette Szocs a câștigat o medalie de bronz în proba de simplu la Universiada de vară de la Taipei. La Jocurile Francofoniei, România a obținut o medalie de aur, prin Alina Georgiana Zaharia și Alex Manole, la dublu mixt, și una de argint, prin aceeași sportivi, la echipe. La Europenele de juniori și cadeți, sportivii români au obținut 8 medalii, una de aur, două de argint și cinci de bronz. Singura medalie de aur a fost obținută de juniorul Cristian Pletea în proba de dublu masculin.

Șeful federației a adăugat că performanțele de la toate nivelurile vor asigura o continuitate a rezultatelor și în viitor: ''Federația internațională și cea europeană recunosc că România are un viitor deosebit de bun și valoros în tenisul de masă. În afara de Samara, Dodean, Szocs, venim din spate cu Alina Diaconu, Andreea Dragoman, Elena Zaharia, iar la băieți cu Rareș Șipoș, Cristian Pletea. Sunt atâția jucători pentru că în ultimii ani cu programele noastre am investit în ei, am depistat viitoarele talente și viitorii campioni. Iată că azi culegem roadele și sperăm să nu ne oprim aici''.

Dincolo de succesele obținute cu muncă și ambiție, FRTM are aceeași problemă de ani de zile, lipsa unei săli de pregătire la București.

''Ne confruntăm cu aceeași mare problemă. FR de Tenis de Masă dorește de foarte multă vreme și nu reușește, deși am arătat că merităm acest lucru, o sală de tenis de masă în București. Noi cu mulți ani în urmă am pierdut o sală specială de tenis de masă la stadionul Republicii și de atunci nu am reușit să avem o infrastructură valabilă în care să ne putem antrena și să ne creștem viitorii campioni. Se simte nevoia tot mai acut de această sală, pentru că altfel ne tot mutăm în centre precum Constanța, Bistrița, Câmpulung Muscel, Slatina, Buzău. Dar avem nevoie în primul rând de o sală în București, pentru că avem nevoie de tot felul de pregătiri scurte când ne aducem sportivii înapoi din campionatele din străinătate. Nu avem voie să pierdem timpul cu ei pe drumuri, iar aici la București ar fi ideal să-i putem pregăti 2-3 zile, după care să plecăm în marile competiții. Noi nu putem să batem decât la ușa MTS, sunt singurii care ne pot ajuta. Eu sper totuși ca în anii aceștia și mai ales după declarațiile celor de la guvern care vor să investească în sport, nu neapărat în sport de performanță, să reușim. Ne trebuie o asemenea bază materială cum au celelalte ramuri sportive. Suntem singura federație care nu dispune de așa ceva și este unul dintre marile neajunsuri ale noastre. Ne simțim câteodată frustrați de chestia asta, pentru că am demonstrat că merităm o asemenea sală'', a adăugat Romanescu.

Performerii anului sunt în primul rând componentele echipei de senioare medaliate cu aur la Europene, dar și juniorii care s-au remarcat la Mondiale.

''Bineînțeles este echipa de fete, Daniela Dodean Monteiro, Eliza Samara, Szocs Bernadette, Adina Diaconu și Irina Ciobanu, care a câștigat medalia de aur la Campionatul European. Pe Adina Diaconu voiam s-o nominalizez la junioare, dar ea face deja parte din echipa de senioare și este pregătită pentru schimbul de generații. Andreea Dragoman, la junioare, Ovidiu Ionescu cu Szocs Hunor la băieți, Cristian Pletea, Rareș Șipoș la juniori, și sunt mulți alții care merită să fie nominalizați. Avem 5-6 fete și 5-6 băieți, pe care îi felicit pentru că am mers cu ei la competițiile internaționale și am câștigat atât de multe medalii și concursuri. Suntem, și nu o spun doar eu, o forță a tenisului de masă'', a spus președintele FRTM.

Pentru 2018, federația își dorește aceeași continuitate în rezultate la marile competiții, europene și mondiale, la care se adaugă organizarea cât mai bună a Campionatelor Europene de juniori și cadeți de la Cluj-Napoca.

''Obiectivele pentru 2018 ca de fiecare dată sunt ca la toate competițiile majore, campionat mondial, campionat european, România să cucerească medalii cât mai strălucitoare și de fiecare dată când ne-am propus asemenea obiective de performanță, le-am îndeplinit și chiar depășit. Un alt obiectiv, din punctul meu de vedere, este că după 59 de ani FR de Tenis de Masă organizează la Cluj în perioada 15-24 iulie, un campionat european de juniori și cadeți. România nu a mai organizat o asemenea competiție de 59 ani și iată că în 2018 am primit dreptul de a organiza o asemenea competiție care va aduce peste 1.500 de jucători, antrenori, staff-uri. E o competiție puternică și vrem să ne ridicăm la cel mai înalt nivel cu organizarea. Să arătăm că nu suntem foarte buni doar în sala de tenis, ci și în organizarea de competiții'', a precizat Cristinel Romanescu.

Ca o recunoaștere a valorii sale, antrenorul român Viorel Filimon a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun antrenor (STAR Coach), în gala federației internaționale de la Astana.

''Împreună cu antrenorul Viorel Filimon mergem la Astana, în Kazahstan, acolo unde se decernează premiile Federației internaționale, un fel de premii Oscar ale tenisului de masă. Acolo sunt nominalizați cei mai buni sportivi ai anului, cei mai buni manageri, cele mai bune echipe la nivel mondial și bineînțeles cei mai buni antrenori. Iarăși este o mare realizare a tenisului de masă, și mai mult a d-lui Filimon, care este nominalizat la premiul pentru cel mai bun antrenor din lume. Sunt doar trei nominalizări. Alături de Viorel Filimon sunt germanul Jorg Rosskopf și japonezul Yu Harimoto. Pentru noi este o mare realizare și recunoaștere că suntem acolo. Asta spune că avem și antrenori foarte buni. Ăsta este unul dintre răspunsurile cum de funcționăm și mergem atât de bine. Noi am investit la nivelul federației în instruirea antrenorilor, cu cursuri de reciclare, tot timpul ne preocupăm să fim cât mai actualizați cu ceea ce se întâmplă în tenisul de masă'', a spus oficialul FRTM.

Cristinel Romanescu nu își dorește să atragă jucătoare asiatice în echipa României, așa cum, au făcut mai toate țările puternice europene și mizează în continuare pe talentele autohtone: ''Nu este un obiectiv al federației, din contră, am spus-o și altă dată, avem foarte mulți copii talentați, avem mulți antrenori instruiți și foarte buni pedagogi, avem președinți de cluburi foarte bine pregătiți și nu se merită să importăm jucători sau să aducem în România jucători de origine asiatică. Noi ne creștem propriii noștri sportivi și așa ar trebui să fie normal și chiar arătăm că știm s-o facem. Chinezii sunt în momentul ăsta cei mai buni din lume, dar trebuie să păstrăm și proporțiile, pentru că investițiile sunt complet diferite. Noi ne mândrim că reușim să ne creăm și să ne fabricăm propriii sportivi și știm s-o facem. Atâta timp cât știm s-o facem nu are rost să importăm valoare. Ne luptăm pentru fiecare medalie și ne mândrim cu acest lucru''.

AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Țenea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe